De politieke partijen in Nederland zijn het onderling oneens over de wenselijkheid van een politietrainingsmissie naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Onder de tegenstanders is ook de PVV, die gedoogsteun geeft aan het kabinet van VVD/CDA.
Voor de missie naar Kunduz zijn de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), het Christen-Democratisch Appèl (CDA), de Democraten 66 (D66), GroenLinks (GL), de ChristenUnie (CU) en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).
GroenLinks heeft wel als eis gesteld dat de missie een civiel karakter heeft.
Tegen de missie zijn de Partij van de Arbeid (PvdA), de Partij voor de Vrijheid (PVV), de Socialistische Partij (SP) en de Partij voor de Dieren (PvdD).
Agenten willen vechten
Emile Roemer, de fractieleider van de SP, noemt de garantie dat de trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz een louter civiel karakter zal hebben 'te lachwekkend voor woorden'. Dat meldde de Volkskrant afgelopen week.
Roemer voelde minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal aan de tand naar aanleiding van een artikel in de krant.
Daarin meldde Volkskrant-verslaggeefster Natalie Righton dat Afghaanse agenten in Kunduz zeggen dat zij zich niet kunnen onttrekken aan de strijd tegen de Taliban, en juist willen vechten.
vrijdag 18 februari 2011
Mening politieke partijen en politietrainingsmissie Kunduz
Labels:
cda,
cu,
d66,
emile roemer,
groenlinks,
natalie righton,
opinie,
pvda,
pvdd,
pvv,
sgp,
sp,
uri rosenthal,
vvd