De veiligheid in Kunduz is ernstig verslechterd. “De opgeleide agenten zullen waarschijnlijk niet alleen civiele taken krijgen én de kans is levensgroot dat opleiders doelwit worden van terroristen,” zo schrijft de columnist Datzijnmijnwoorden in zijn analyse “Kansloze 'civiele missie' in Kunduz”.
Kansloze 'civiele missie' in Kunduz
Het wordt steeds gevaarlijker in Kunduz. Op 10 februari maakt een zelfmoordenaar een eind aan het leven van de districtsgouverneur van Char Darah. Nog geen 2 weken later: bij een zelfmoordaanslag op een overheidsgebouw in Imam Saheb vallen ruim 30 doden. Op 10 maart ontmoet de politiechef van de provincie in Kunduz-Stad de man met de zeis. Afgelopen maandag. Na een kamikazeaanval op een rekruteringscentrum van het leger in Kunduz-Stad sterven zeker 36 mensen een gewelddadige dood. Samenvattend: in 2,5 maand vallen bij 11 aanslagen ruim 100 doden. Verslaggevers spreken van een bommencampagne van de Taliban en verwachten dat het geweld in de lente verder escaleert. Kunduz is de gewelddadigste provincie in het Noorden van Afghanistan. Niet alleen de Taliban zijn in Kunduz actief, ook tal van andere rebellengroepen hebben de wapens voor een lenteoffensief opgepakt. In het bijzonder: Al-Qaida en de Islamic Movement of Uzbekistan.
Toch gaat de ‘civiele trainingsmissie’ gewoon door. Ik zie veldwachter Ali en Mo al op hun ronde. Net geslaagd voor hun 10-weekse cursus. “Hé Ali, ligt daar niet een bergje zwerfvuil voor dat opleidingscentrum? Bonnetje schrijven? Nee Mo, dat is het werk van die bomvestterrorist van afgelopen maandag. Andere afdeling.” Niet grappig? Dat is de situatie in Kunduz ook niet. Een civiele missie in Kunduz is geen optie. Een civiele missie in Kunduz is een contradictio in terminis. De situatie in Kunduz leidde deze week tot Kamervragen van de SP aan minister Rosenthal. De wereldvreemde minister van buitenaardse zaken antwoordde dat “een dagelijkse dreigingsanalyse” dé oplossing is. Hoe moet ik dat zien? “Vandaag ligt het aantal te verwachte zelfmoordterroristen in de regio tussen de 0 en de 3. Dit resulteert in een dreigingniveau van 16,45%. U kunt rustig gaan trainen.” Tot zover de wondere wereld van Ufo Rosenthal.
Maar wat denken de 10 minus 1 niet-cynische GroenLinkser’s van het toegenomen geweld in de beruchte regio? Slapen zij nog rustig? De missie voldoet niet aan de door Sap geëiste voorwaarden. Immers, de opgeleide agenten zullen waarschijnlijk niet alleen civiele taken krijgen én de kans is levensgroot dat opleiders doelwit worden van terroristen. F-16’s of dreigingsanalyses houden zelfmoordcommando’s echt niet tegen. Laten we wel wezen: er zijn alternatieven. 1. Concluderen dat een civiele missie onmogelijk is door de geweldsexplosie 2. De civiele missie upgraden tot een militaire missie. Beste GroenLinks fractieleden, geen keuze maken is ook een keuze. Een slechte keuze bovendien. Een civiele missie naar oorlogsgebied sturen is naïef, onethisch en gevaarlijk.
Vergeet niet: u bent straks morele verantwoording schuldig aan de nabestaanden.
Datzijnmijnwoorden: "Kansloze ‘civiele missie’ in Kunduz"
vrijdag 18 maart 2011
Datzijnmijnwoorden: "Kansloze 'civiele missie' in Kunduz"
Labels:
al-qaida,
char dara,
datzijnmijnwoorden,
groenlinks,
Harry van bommel,
imam saheb,
IMU,
Jolande Sap,
kunduz-stad,
rosenthal,
sp,
taliban,
veiligheid,
zelfmoordaanslag