woensdag 23 maart 2011

“GroenLinks heeft een geschiedenis van draaien en duiken bij militaire operaties”

Vijfhonderd Nederlandse militairen en agenten gaan Afghaanse politierekruten trainen. De steun van GroenLinks is cruciaal om de missie een parlementaire meerderheid te geven, maar de toezeggingen die de partij stelde om de missie te steunen worden afgekalfd.

Joeri Boom schrijft in het blad De Groene Amsterdammer dat alles dus niet “in kannen en kruiken” is, en hij somt in zijn artikel 'Steun voor Kunduz?' een aantal eisen die GroenLinks aan de missie stelde op, die door Rutte werden ingewilligd, maar hoe die op losse schroeven zijn komen te staan.

De partij had aanvankelijk moeite met het karakter van de uitzending, die gepaard gaat met de inzet van F16's. Bovendien beschouwen de Amerikanen de Afghaanse politie als paramilitaire eenheid om de Taliban tegen te houden.

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap keurde de NAVO-strategie af en betoogde “dat Nederland 'het verschil' zou moeten maken door échte agenten op te leiden”.

Sap eiste toezeggingen van de regering die de missie veel civieler moesten maken. Premier Rutte kwam aan vrijwel alle eisen tegemoet, en de fractie, op één lid na, stemde voor de missie.

Maar vorige week meldde de NRC dat het niet eens mogelijk is om de basistraining te verlengen van zes naar acht weken

Eerder sneuvelde al een minstens zo belangrijke belofte. De Volkskrant constateerde na onderzoek in Kunduz dat het zo goed als uitgesloten was dat de opgeleide agenten niet zouden worden ingezet voor het bevechten van de Taliban.

Joeri Boom betoogt dat GroenLinks een geschiedenis heeft “van draaien en duiken bij militaire operaties”, en geeft daarvan in zijn artikel een aantal wapenfeiten.

Wanneer de partij zich pas zal onttrekken aan de missie als die al aan de gang is, dan neemt Nederland tegen de wil van een parlementaire meerderheid deel aan een militair conflict.

Boom denkt dat de regering met lapmiddelen zal proberen GroenLinks te paaien.

Hij hoopt dat de fractie inziet dat ze ofwel een realistischer standpunt over de missie moet innemen, “of haar steun moet intrekken voordat het gros van de agenten en militairen op het vliegtuig stapt. Blijven zwijgen is uitstel van executie”.