zondag 1 mei 2011

“Politietrainingsmissie Kunduz wordt nooit en te nimmer een succes”

Vooraanstaande internationale deskundigen op het gebied van Rule of Law zeggen dat de politiemissie in Kunduz kansloos is. Zicht op de realiteit ontbreekt bij westerse politici.

Dat meldt Camil Driessen, verslaggever van dagblad De Pers in het artikel “Omdraaien is de beste optie”. Hij laat verschillende deskundigen aan het woord over de missie en de realiteit in Afghanistan.

De arabiste en juriste Laila al-Zwaini zegt dat de prioriteiten gesteld moeten worden op basis van wat de Afghanen willen, niet op basis van wat GroenLinks wil, zoals louter civiele taken voor de agenten.

Ze stelt dat nu de Nederlandse nationale politiek boven de belangen van de Afghanen gaat, want die willen de voorwaarde niet dat ze niet mogen vechten. In de Afghaanse werkelijkheid moeten de agenten soms vechten.

Verder ontbreekt het ngo’s, de EU, NAVO, VN en tal van donorlanden die bezig zijn de Afghaanse rechtsstaat op te bouwen aan een goede onderlinge coördinatie en hebben ze geen helder doel voor ogen.

Al-Zwaini was van 2007 tot 2009 hoofd van de Rule of Law Unit van de UN Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA).

Mensenrechten
Afghanistankenner Whit Mason zegt ook dat zicht op de realiteit bij westerse politici ontbreekt. Hij wijst daarbij onder meer op het aandachtspunt van de mensenrechten.

Volgens Mason zullen agenten de training op mensenrechten en ethiek aanhoren “als een preek” waar ze weinig mee zullen doen. “Bestuderen betekent niet dat je die waarden ook opneemt en uitdraagt.”

Mason zegt dat Afghanen best weten hoe ze met kinderen of vrouwen moeten omgaan, maar voor de “foute” manier kiezen.

Zolang de Nederlandse inbreng niks verandert aan het milieu waar corruptie en roofdiergedrag logisch is, hebben ze geen reden om zich anders te gedragen. De verlengde training van 18 weken schiet daarbij niet op.

Verandering van gedrag komt pas als de Afghanen weten dat het westen blijft en ze de komende 20 jaar op een eerlijke baan kunnen rekenen, aldus Mason.

De Afghanen weten echter dat de NAVO in 2014 wil vertrekken en wedden op twee paarden. De rekruten doen mee voor het geld en dan verdwijnen ze. Het jaarlijkse verloop onder agenten bedroeg 40 procent in 2010.

Nederland maakt een grove conceptuele misvatting. “De nadruk op training is gebaseerd op de gedachte dat mensen zich niet gedragen zoals wij willen, omdat ze niet beter weten.”

Mason vindt dat Nederland niet moet beginnen aan de missie.

In de politieke besluitvorming in Nederland heeft de ChristenUnie ook gewezen op 40 procent van de rekruten die vertrekt. Zij kunnen zich bovendien aansluiten bij de Taliban of andere opstandelingenbewegingen.

Opbouwen rechtsstaat
Ronald Janse van Hiil wijst erop dat uit de enige onafhankelijke analyse van de Nederlandse missie in Uruzgan van The Liaison Office bleek dat er goede dingen werden gedaan, maar er werd gefaald op het gebied van Rule of Law. En dit is precies de focus in Kunduz.

Hoogleraar Veronica Taylor van de Australian National University zegt dat de Taliban veel beter zijn in het opbouwen van een rechtsstaat. Hun parallelle rechtssysteem in Zuid-Afghanistan is effectiever dan dat van de staat.

Ze hebben een juridische hotline die men kan bellen en dan komt de mobiele rechtbank langs, die snel en effectief beslist. Taylor zegt dat de oorlog wordt gevoerd om wie de juridische autoriteit is, en “de Taliban winnen”.

Ondanks de vele bedenkingen die veel deskundigen al vanaf het begin van het kabinetsbesluit hebben om een politiemissie naar Kunduz te sturen, steunt een meerderheid in de Kamer de beslissing.

Vechtmissie
EenVandaag zond op 19 januari een reportage uit over de training van de politie in Kunduz. In de drie maanden daarvoor waren 80 tot 85 agenten omgekomen door geweld.

De agenten die aan het woord komen geven ook aan dat ze willen vechten.

sitestat

Zie ook:
Hans Couzy: “kabinet vertelt onzin-dingen” over missie Kunduz
Van Middelkoop leest Kamer de les om zich te schikken in kabinetsbesluit Kunduz