vrijdag 22 april 2011

Van Middelkoop leest Kamer de les om zich te schikken in kabinetsbesluit Kunduz

Oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU) is van mening dat de Tweede Kamer geen dingen moet gaan verbeteren in een beslissing van een kabinet.

Dat zegt hij zaterdag in het radioprogramma Argos. Hij stelt: “Ik vind dat de Kamer een besluit van een kabinet moet nemen zoals het er ligt. Wat dus niet moet gebeuren is gaan shoppen, gaan winkelen in zo’n besluit, er dingen uit gaan halen en dingen gaan verbeteren.”

Hij vindt dat dit momenteel gebeurd is en zegt dat GroenLinks daar een leidende rol in heeft gespeeld.

“Ik vind dat verkeerd,” zegt van Middelkoop die van februari 2007 tot oktober 2010 minister van Defensie was in het kabinet Balkenende.

Hij zegt dat hij zeer kritisch naar het debat heeft gekeken dat in januari plaatsvond over het voornemen van het kabinet om een politietrainingsmissie naar Kunduz te sturen.

Volgens Van Middelkoop is de Kamer veel te veel op de stoel van de regering gaan zitten.

Dagblad De Pers meldt dat Van Middelkoop vreest dat de gang van zaken leidt tot een ontsporing van de artikel 100-procedure die voor de uitzending van militairen geldt.

Dat artikel is mede op zijn initiatief, toen hij nog lid van de Tweede Kamer was, aan de grondwet toegevoegd. Het artikel houdt in dat de Kamer voor de uitzending van militairen naar missies in het buitenland wordt geïnformeerd.

De Kamer moet zich volgens Van Middelkoop realiseren dat zo'n besluit zorgvuldig is voorbereid in internationaal verband en op grond van militair advies.

Hij zegt wel dat het parlement alle gegevens moet controleren en toetsen, maar de verleiding moet weerstaan “om een beetje op de stoel van of de Commandant der Strijdkrachten of de regering te gaan zitten om iets aan die missie te veranderen om partijpolitieke of binnenlandse politieke redenen”.

Hij voorspelt nu dat de ministers de komende jaren “een beetje met de gebakken peren zitten”.

Missievoorwaarden
Behalve GroenLinks stelde ook zijn eigen ChristenUnie scherpe voorwaarden aan het kabinetsbesluit. Het is de bedoeling van deze twee partijen om daarmee de kwaliteit van de politietrainingsmissie te verbeteren.

De afgelopen jaren hebben tal van deskundigen scherpe kritiek geuit op de strategie van regeringen, de NAVO en de VS in Afghanistan.

Ondanks de enorme troepenopbouw is het de NAVO niet gelukt om voor veiligheid in Afghanistan te zorgen.

Het land is niet eerder zo onveilig geweest als momenteel sinds de oorlog eind 2001 begon. In 2010 viel een recordaantal van 2.777 burgerdoden door oorlogsgeweld in het Centraal-Aziatische land.