De eisen die GroenLinks aan de uitzending van Nederlandse militairen en agenten heeft gesteld om de politietrainingsmissie naar Kunduz te steunen zijn bij lange na niet waargemaakt.
Dat is de conclusie van de SP. De partij meldde zaterdag op basis van onderzoek van het Wetenschappelijk Bureau van de partij: “Als GroenLinks volgende week definitief instemt met deelname aan deze missie dan verspeelt ze haar geloofwaardigheid.”
Het Wetenschappelijk Bureau van de SP heeft in het rapport ‘De Kunduz-missie en de garanties van Rutte’ alle toezeggingen van premier Rutte op een rijtje gezet en getoetst aan de huidige realiteit.
Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel zijn de conclusies helder. “De meeste beloften van premier Rutte worden niet waargemaakt.”
Volgens Van Bommel gaat het niet om een civiele maar een militaire missie, zal de politieopleiding voorlopig niet uit acht maar uit zes weken bestaan en zijn de F16’s er niet alleen voor de trainingsmissie maar kunnen ze in heel Afghanistan worden ingezet.
Van Bommel denkt dat veel GroenLinksers zullen afhaken als de partij ondanks deze feiten definitief akkoord gaat met de missie naar de Noord-Afghaanse provincie.
De partij brengt verder onder de aandacht dat corruptie in Afghanistan een groot probleem is, dat er alom wetteloosheid heerst en dat er christenen worden vermoord.
De SP zegt te verwachten dat GroenLinks en de ChristenUnie uiteindelijk hun steun aan de Kunduz-missie zullen intrekken.
Van Bommel haalt de woorden aan die ChristenUnie-prominent Eimert van Middelkoop in De Volkskrant zei: “De Kamer moet de verleiding weerstaan om een beetje op de stoel van de Commandant der Strijdkrachten of de regering te gaan zitten om iets aan die missie te veranderen om partijpolitieke of binnenlands politieke redenen.”
Volgens Van Bommel is dit precies wat er gebeurd is met deze missie: “GroenLinks en de ChristenUnie zijn op de stoel van de regering gaan zitten. Daar zijn deze Kamerleden niet voor ingehuurd.”
De ChristenUnie zei afgelopen week nog twijfels te hebben over de missie, maar te verwachten dat die opgelost worden. Dinsdag geeft de partij het eindoordeel.
GroenLinks heeft ook nog niet bekendgemaakt of de steun aan de missie die de partij heeft gegeven van blijvende duur is.
Blijvende steun van beide partijen is voor het kabinet noodzakelijk om een meerderheid voor de missie in de Tweede Kamer te behouden.
Zie ook:
ChristenUnie heeft nog twijfels over trainingsmissie Kunduz
Van Middelkoop leest Kamer de les om zich te schikken in kabinetsbesluit Kunduz