donderdag 7 april 2011

“GroenLinks moet haar beloften aan de partijraad en het congres waarmaken”

Verslaggever Joeri Boom betoogde vorige maand in het weekblad De Groene Amsterdammer “dat de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer niet voor de pacifistische achterban moet buigen”. Sietse Bosgra reageerde op de stelling van Boom in het blad.

“De fractie moet zich achter de plannen van de regering voor het opleiden van de NAVO-politie in Afghanistan scharen,” zo citeert Sietse Bosgra de mening van Boom.

Boom schreef verder: “Het enige alternatief voor GroenLinks zou zijn om op korte termijn de steun aan de missie in te trekken. Dat moet snel, want Nederland zou zich een onbetrouwbare bondgenoot tonen als dat gebeurt nadat de militairen naar Afghanistan zijn afgereisd. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor onze wereldhandel.”

Maar er is geen enkele reden voor zoveel haast, zo reageert Bosgra. Hij meldt dat Frans Verburg, de communicatiechef van de 43e MechBrigade die het karwei in Afghanistan moet klaren, onlangs in een kranteninterview zei: “Over deze missie is nog onzekerheid. Momenteel wordt in Afghanistan gekeken of men daar een dergelijke missie wil, er voor open staat.”

Volgens Bosgra hoeft de Groenlinks-fractie ook helemaal niet te kiezen, want dat heeft ze al gedaan. De fractie gaf steun aan Rutte op basis van een aantal concrete toezeggingen, maar heeft haar achterban wel herhaaldelijk toegezegd dat als de beloften niet na worden gekomen, “de stekker eruit gaat”.

Rutte heeft nu volgens Bosgra twee mogelijkheden: zijn toezeggingen waarmaken of het project afblazen omdat het door de Amerikanen en/of Afghanen is afgewezen.

Nadat Bosgra in zijn commentaar de Amerikaanse wijze en de Europese wijze van het opleiden van agenten heeft vergeleken en in een historisch verband heeft geplaatst, toont hij aan dat het erg moeilijk, zo niet onmogelijk is dat Rutte zijn toezeggingen na kan komen.

De door Nederland opgeleide agenten zouden in aparte eenheden moeten worden ingedeeld en omdat er zoveel deserteren zijn ze niet eens te volgen.

Onhaalbare toezeggingen
In november 2009 werd de overkoepelende NAVO-organisatie NTMA opgericht om de hele opleiding van het Afghaanse leger en de politie te coördineren en reorganiseren. Nu is er één instructieprogramma. Dat moet Rutte volgens Bosgra hebben geweten toen hij zijn toezeggingen deed.

In de praktijk zal het alleen mogelijk zijn dat agenten die door Nederland opgeleid zijn zich alleen tot civiele taken beperken als ze in aparte eenheden worden ingedeeld. Anders is de belofte niet te handhaven en te controleren.

Het is bovendien een rommeltje bij de Afghaanse politie. Tweederde van de opgeleide politie-militairen verdwijnt na hun opleiding, ze verkopen hun wapens en deserteren of lopen over naar de Taliban. “Je vraagt je af of Nederland hier zoveel geld in moet steken,” aldus Bosgra.

Bosgra schrijft dat de fractie van GroenLinks de komende weken haar beloften aan de partijraad en het congres waar moet maken.

Zie ook:
Regering vast in web van onrealistische beloften
“GroenLinks heeft een geschiedenis van draaien en duiken bij militaire operaties”
“Kunduz onveiliger dan bij hoorzitting en debat voorgesteld”
Rutte beantwoordt Kamervragen over ‘Rutte-garantie’ missie Kunduz
Rosenthal blijft bij zenden politiemissie ondanks verslechterende veiligheid
"Kansloze 'civiele missie' in Kunduz"