woensdag 27 april 2011

Hans Couzy: “kabinet vertelt onzin-dingen” over missie Kunduz

De voormalig commandant van de landstrijdkrachten Hans Couzy denkt dat het kabinet de beloftes over de missie naar Kunduz niet waar kan maken en vindt de politiemissie zoals die er nu voorstaat maar een "rare show".

Dat heeft hij gezegd tegen BNR radio. Hij is erg kritisch over de toezeggingen van het kabinet en verwacht dat Nederland de belofte niet waar kan maken dat er alleen getraind gaat worden en niet gevochten.

Couzy zegt: “Zonder veiligheid valt er niets op te bouwen. Alleen maar om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen worden onzin-dingen verteld.”

Een meerderheid in de Tweede Kamer bleef gisteren achter de plannen staan van de regering om een politietrainingsmissie naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz te sturen.

GroenLinks en de ChristenUnie, die in hadden gestemd maar nog twijfelden, scharen zich achter de nadere afspraken die Nederland heeft gemaakt met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO over de uitzending.

Zo wordt de trainingsduur verlengd van zes naar acht weken en heeft de Afghaanse centrale overheid in een brief verklaard dat de agenten die door Nederland worden opgeleid niet worden ingezet voor offensieve acties.

VVD, CDA en de oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP steunen de missie. Gedoogpartner PVV en de PvdA, SP en Partij voor de Dieren waren en blijven tegen.

De PVV maakte dinsdagavond in het debat duidelijk dat als de steun van een van de oppositiepartijen volgend jaar bijvoorbeeld wegvalt, de partij zich niet geroepen voelt de missie alsnog te steunen.

Afgelopen weekeind zei voormalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop dat de Tweede Kamer geen dingen moet gaan verbeteren in een besluit van een kabinet.