donderdag 9 juni 2011

Twijfels aan waarde afspraken met autoriteiten provincie Kunduz

De autoriteiten van de Afghaanse provincie Kunduz hebben schriftelijk toegezegd dat de politieagenten die door Nederland worden opgeleid niet worden ingezet in de strijd tegen de Taliban. Over deze toezegging bestaat scepticisme en twijfel.

Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad in een politiek redactioneel commentaar. Tegenstanders van de missie stellen onder meer: “Afghaans papier is nog geduldiger dan Nederlands papier”, de overheid ondertekent wel en de beperking is zelfs “immoreel”.

Minister Hans Hillen (Defensie) en Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) hebben de Kamer deze week geschreven dat de afspraken met de autoriteiten in Kunduz schriftelijk zijn vastgelegd. Eerder zegde de centrale regering al toe dat de agenten niet in oorlogssituaties zullen worden ingezet.

De afspraken zijn het gevolg van toezeggingen aan de Kamer. Vooral GroenLinks en de ChristenUnie hadden op de “strikte inzet” van agenten voor politiewerk aangedrongen om de missie te steunen.

Kritiek
Het Reformatorisch Dagblad brengt onder de aandacht dat sceptici van de politietrainingsmissie de toezeggingen van de Afghaanse regering destijds meteen bekritiseerden.

Ze stelden dat de praktijk in Afghanistan er een is van “constante oorlog met de Taliban, waarbij de agenten moeten vechten voor hun leven, omdat ze anders worden afgeslacht”.

Zij zouden zich echt niet kunnen beperken tot het houden van controles en het uitschrijven van parkeerboetes.

Andere critici betoogden dat de Afghaanse overheid vrijwel ieder papier ondertekent dat wordt voorgelegd, omdat het land niet zonder steun vanuit het buitenland kan.

Daar komt nog bij dat de agenten zelf zeggen dat ze juist willen vechten.

Immoreel
De krant haalt vervolgens ook de woorden aan van de onafhankelijke journalist Arnold Karskens. Hij noemde het zelfs “immoreel” om agenten op een wachtpost te zetten, “met de strikte opdracht de Taliban niet aan te vallen.”

Aan de uitvoering van de gemaakte afspraken wordt vervolgens weinig aandacht besteed. En soms is dat ook onmogelijk, “omdat de papieren werkelijkheid te ver bij de dagelijkse praktijk in Afghanistan af staat”.

De krant besluit het commentaar met de vaststelling dat het met de uitbreiding van het politieapparaat in Afghanistan niet opschiet, en haalt de woorden aan van generaal William Caldwell, de bevelhebber van de NAVO-trainingsmissie voor Afghanistan.

Caldwell zei eerder deze week dat van degenen die zich aanmelden voor de opleiding slechts een op de tien kan lezen en schrijven. En hij verklaarde dat twee van de drie rekruten hun opleiding niet afmaken.

De Nederlandse politietrainingsmissie gaat volgende maand van start.

Zie ook:
“Democratiseringsbommetjes op Afghanistan?”
Meerderheid Duitsers voor terugtrekking troepen uit Afghanistan
De Hoop Scheffer: “Nederland moet militairen meesturen”
“Politietrainingsmissie wordt nooit en te nimmer een succes”
Hans Couzy: “kabinet vertelt onzin-dingen” over missie
Van Middelkoop leest Kamer de les om zich te schikken in kabinetsbesluit